TURMEPA VAN’DA

BAKAN HÜSEYÝN ÇELÝK KAMPANYAYA KATILANLARA VAN KÝLÝMÝ HEDÝYE ETTÝ. (ABDULKERÝM KANTARCIOÐLU-ÞÜKRÜ AKYÜZ/VAN-ÝHA)

Deniztemiz Derneği (TURMEPA) önderliğinde başlatılan ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Yapı Kredi tarafından desteklenen ‘Hayalinizdeki Van Gölü’ temizlik kampanyası düzenlenen bir törenle başladı.
Van İskelesi’nde, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TURMEPA Onursal Kurucu Başkanı Rahmi Koç, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt ve tüm TURMEPA yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Van Gölü’ndeki kirliliğe dikkat çekmek ve temizlenmesi için kampanya başlatmak üzere kıyı temizliği günü gerçekleştirildi. Bu çerçevede TURMEPA tarafından Van Vakfı’na bir ‘Deniz Süpürgesi’ olarak adlandırılan tekne hediye edildi.

Törende bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, geçtiğimiz günlerde Bayındırlık Bakanı ile birlikte Van’a yaptıkları ziyarette geniş kapsamlı ve ciddi bir toplantı yaptıklarını belirterek, Van Gölü’nün kirliliğinin giderilmesi ve önlenmesi için yapılması gerekenleri masaya yatırdıklarını söyledi. Bakan Çelik, “Bugün bunlarla birlikte Deniztemiz Derneği’nin Milli Eğitim Bakanlığımız ile başlattığı bu eğitim programının Van’a uzatılmasını çok anlamlı buluyorum. Biz Milli Eğitim Bakanlığı
olarak Deniz Ticaret Odası ile birlikte Türkiye’deki denizcilik eğitimini yüzde 200 arttırdık. Deniz Ticaret Odası bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na büyük katkılar sağlıyor. Bu programı hep birlikte yürüteceğiz. Yaşar Kemal’in bir yazısında dediği gibi ‘Dünyanın en güzel mavisine sahip olan Van Denizi’ni yaşatmak’ için hep birlikte seferber olacağız ve bunu gerçekleştireceğiz” dedi.

TURMEPA Kurucusu ve Onursal Başkanı Rahmi Koç ise daha güzel bir zamanda Van’a gelerek deniz süpürgesinin nasıl işlediğini görmek istediğini söyledi. Koç, Van Gölü’ne sahip çıkılması için bütün Vanlılara çağrıda bulunarak, “Burası kapalı bir deniz, onun için Vanlılardan rica ediyoruz, burayı temiz tutsunlar. Bu konuda her zaman hassasiyetimiz devam edecektir. Bu işe gönül vereli 14 sene oldu. Kendimize 35 sene verdik, dolayısıyla 21 yılımız daha var ve çalışmalarımız sürüyor. Buradaki en önemli şey eğitim, eğitim, eğitimdir. Kirlettikten sonra temizlemek daha pahalıya mal oluyor, dolayısıyla kirletmemek lazım” şeklinde konuştu.
TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu ise törende yaptığı konuşmada, Doğu Anadolu Bölgesi’nin denizi olarak adlandırılan Van Gölü’nün 10-15 yıl içerisinde yok olacağı uyarısında bulundu. Cerrahoğlu, 9 Mayıs 2008 tarihinde Van Gölü kıyılarına temizlemek üzere bir hareket başlattıklarını ve tüm Vanlıları bu harekete katılmaya ve devam ettirmeye çağırdıklarını söyledi. Cerrahoğlu, “Burası Avrupa’nın 5. büyük gölüdür. Doğu Anadolu Bölgesi’nin incisi olan Van Gölü bilinçsiz yapılaşma, atıklar ve koruma yapılmaması nedeniyle kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Eğer acilen önlem alınmazsa 10-15 yıl sonra Van Gölü’nün özel balığı olan inci kefalinin soyu tükenecek, Van Gölü yüzülen bir su değil, kirlilik kaynağı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Tören sonrasında bir açıklama yapan Denizcilik Müsteşarı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli ise kirliliği önlemek üzere eğitim seminerleri verileceğini söyledi. Şevli, “Temizliğe deniz süpürgesi ile başladık. Bu süpürge katı ve sıvı atıkları alıyor ve kıyı boyunca Van’ın her tarafına gidiyor. Bu cihaz Van Vakfı ya da belediyeye teslim edilecektir. Bundan sonra özellikle kirliliğin olmaması için halkı bilinçlendirmek amacıyla eğitim seminerleri verilecektir.
Olumsuz hava koşulları yüzünden erken bitirilen törenin ardından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Van Valisi Özdemir Çakacak katılımcılara çeşitli hediyeler verdi. Ayrıca törende Van Gölü kirliliği nedeniyle ilköğretim okulları arasında düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Törene Deniz Ticaret Odası Genel Başkanı Erol Yücel, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van milletvekilleri Gülşen Orhan, Kayhan Türkmenoğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer, Denizcilik Müsteşarı Nasan Naimoğlu, Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, TURMEPA yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.