Hakkımızda

Yıllar önce  Van’dan İstanbul’a ilk gelip yerleşen kişi veya aile kimdir bilemiyoruz ama çok iyi bildiğimiz bir şey varsa o da bugün İstanbul’da yaşayan ve sayıları onbinlere varan Van’lı ailelerin varlığıdır.Bu da İstanbul’da tahminen yüzbinlere varan Van’lının yaşadığı anlamına geliyor.

Genellikle sosyo-ekonomik,sağlık veya eğitim gibi nedenlerle başlayan bu göç son yıllarda başka nedenlerle daha da artarak büyük bir boyuta ulaşmıştır.

Göç nedeni ne olursa olsun insanlar geldikleri İstanbul’da,doğup büyüdükleri yerleri ve acı tatlı yüzlerce anılarını geçirdiği kendi yörelerini, unutmak istemiyorlar.Bu yüzden de alışmak için zorlandıkları İstanbul’daki yerleşme koşullarını,hemşerileri ile birlikteliklerini sürdürerek kolaylaştırmak istiyorlar.Bunun ilk adımı olarak da önce örgütler kurup belirli veya belirsiz günlerde bir araya geliyorlar,birlikte yiyip içiyor,özlem gideriyorlar.En önemlisi ortak kültürlerini,geleneklerini yaşatmaya çalışarak büyük ve yaban bir kentteki yanlızlıklarını unutmayı amaçlıyorlar.

Bu birliktelikler yalnız bununla kalmıyor,ortak bazı girişimlerle sosyal ve ekonomik yardımlaşmaları ve dayanışmaları da beraberinde getiriyor.

İstanbul’daki insanların hemşerilik yaklaşımları veya duyguları her ne kadar yıllar öncesi gibi yoğun değil ise de yine de öneminden çok şey kaybetmiş sayılmaz.İnsanlar acı tatlı veya hayırlı ya da çok mutlu günlerinde birbirlerini yalnız bırakmıyor;dertlerini,zevklerini birlikte paylaşıyorlar.Dolayısıyla maddi ve manevi bakımdan moral ve güç buluyor,sosyal yaşamlarına renk katıyor daha bir huzurlu oluyorlar.

BİR ÇOK İLİN OLDUĞU GİBİ VANLILARINDA İSTANBUL’DA GÜZEL BİR ÖRGÜTÜ VAR, ADI VAN KÜLTÜR VE DAYANIŞMA VAKFI…

1993’den beri hayatını sürdüren Vakfımız,üyesi bulunan İstanbul’daki Vanlıların destekleri ile elinden geldiğince çalışmalar yapmakta,yukarıda sıralanan amaçlar doğrultusunda çaba göstermekterdir.Özellikle her sene düzenli olarak vakıf geceleri,ayranaşı ve iftar yemeği düzenleyerek yılın belli zamanlarında hemşerilerini olabildiğince bir araya getirmeye çalışmakta ayrıca web portalımız aracılığıyla etkinliklerini duyurmakta, sms yoluyla vakıf üyelerimizle en hızlı yolla iletişim kurmaktayız.Van’dan İstanbul’a üniversite eğitimi için gelen öğrencilerimize ellimizde ki imkanlar dahilinde burslar temin etmekte ve vakıf yurdumuzda kalacak yer temin etmektedir.(Web portalımızda yurdumuzla ilgili ayrıca bir bölüm oluşturulmuştur.)